Aktualności

Łódzcy lekarze opracowali jedyną na świecie szczepionkę dla uczulonych na ryby


Lekarze z Łodzi we współpra­cy z bio­chemika­mi z Uni­w­er­syte­tu w Ams­ter­damie, Wied­niu, Madrycie, Man­ches­terze i Ate­nach opra­cow­ali jedyną na świecie szczepi­onkę hipoa­ler­giczną dla osób uczu­lonych na ryby. Nad tym między­nar­o­dowym pro­jek­tem pra­cow­ali w sum­ie blisko pięć lat. – Nie ma szczepi­onek dla osób uczu­lonych na pokarmy, dlat­ego pra­ca nad bez­pieczną szczepi­onką jest dużym przed­sięwz­ię­ciem medy­cznym i naukowym. Jest to też jed­no z pier­wszych badań nad cząsteczką szczepi­on­ki, które wykonu­ją uni­w­er­syte­ty, a nie firmy far­ma­ceu­ty­czne – przyz­na­je prof. Marek Kowal­s­ki, aler­golog z Klini­ki Immunologii Reuma­tologii i Alergii Uni­w­er­syte­tu Medy­cznego w Łodzi. rekla­ma – Odczu­lanie wyciągiem z pokar­mów wywołu­je efek­ty uboczne, więc pró­ba poda­nia zwykłego wyciągu z ryby osobom bard­zo wrażli­wym, kończyła się niepowodze­niem, dochodz­iło do cięż­kich objawów. Chcieliśmy tak zmienić cząstkę szczepi­on­ki, by była bez­piecz­na, ale jed­nocześnie miała zachowaną właś­ci­wość odczu­la­nia – doda­je. Udało się.

Szczepi­onka jest już po pier­wszym etapie badań bez­pieczeńst­wa u ludzi iw połowie sierp­nia zostanie podana pier­wszym pac­jen­tom. Skuteczność szczepi­on­ki będzie testowana we wszys­t­kich kra­jach, które uczest­niczą w pro­jek­cie. W sum­ie otrzy­ma ją pon­ad stu pac­jen­tów uczu­lonych na ryby z całej Europy, w Łodzi ma to być gru­pa do pięt­nas­tu alergików. – Pac­jen­ci będą otrzymy­wali szczepi­onkę przez sześć miesię­cy, my w tym cza­sie będziemy badać skuteczność odczu­le­nia. Pac­jen­ci przyjdą do nas na badanie, które potwierdzi uczu­le­nie, a następ­nie zostanie im podana szczepi­onka. Co kil­ka tygod­ni będą przy­chodz­ić na kole­jne poda­nia – mówi prof. Kowal­s­ki.

Opra­cow­anie bez­piecznej szczepi­on­ki dla osób uczu­lonych na ryby jest nie tylko dużym osiąg­nię­ciem naukowym i medy­cznym. To jedyny ratunek dla alergików, którzy do tej pory musieli rezyg­nować z jedzenia ryb, a nawet kon­tak­tów z osoba­mi, które miały jakąkol­wiek sty­czność z tymi krę­gow­ca­mi wod­ny­mi. – Nie jest to pop­u­lar­na aler­gia, ale chorzy z tru­dem ją prze­chodzą, bo reagu­ją nawet na niewielkie iloś­ci ryby. Mamy pac­jen­tów, u których wys­tępu­je obrzęk lub zasłab­nię­cie w kon­tak­cie z widel­cem, którym ktoś inny dotknął rybę. Inny nasz pac­jent dosta­je obrzęku twarzy po pocałunku z osobą, która jadła rybę. Część osób reagu­je nawet na zapach ryby. To jed­na z naj­cięższych alergii – doda­je prof. Kowal­s­ki. Ważne jest także, że szczepi­onka, którą opra­cow­ali lekarze i bio­chemi­cy jest tzw. pana­ler­gen­em, który odczu­la w przy­pad­ku wielu gatunków ryb, a nie tylko jed­nego.

Czy­taj więcej: http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/3927719,lodzcy-lekarze-opracowali-jedyna-na-swiecie-szczepionke-dla-uczulonych-na-ryby,id,t.html

  • Opublikowano: 7 lipca 2015
Podziel się na:
godło Polski

Uni­w­er­sytet Medy­czny w Łodzi
Ale­ja T. Koś­ciusz­ki 4
90–419 Łódź
NIP 7251843739
REGON 473073308

Zna­jdź nas!

BIP