Aktualności

Nasi badacze wyróżnieni w konkursie Eureka! DGP – Odkrywamy Polskie Wynalazki


27 czer­w­ca br. w gmachu Dzi­en­ni­ka Gaze­ty Prawnej odbyła się pod­sumowanie konkur­su Eure­ka! DGP – Odkry­wamy Pol­skie Wynalaz­ki. Z pon­ad 80 zgłoszeń z całej Pol­s­ki 20 uzyskało nom­i­nację, a jed­nym z dwóch wyróżnionych rozwiązań okaza­ło się Func­tion­al Food for Future (FF4F) autorstwa badaczy Uni­w­er­syte­tu Medy­cznego w Łodzi pod kierown­ictwem prof. Lucyny Woź­ni­ak.

Tech­nolo­gia FF4F zgłos­zona została do konkur­su przez uczel­ni­ane Cen­trum Innowacji i Trans­feru Tech­nologii (CIiTT), które koor­dynu­je pro­ces wdroże­nia rozwiąza­nia na rynek. Autorzy rozwiąza­nia mają już na swoim kon­cie sukcesy także o zasięgu między­nar­o­dowym – FF4Fzostało również nagrod­zone na Tar­gach Wynalazc­zoś­ci w Taj­landii.

Orga­ni­za­tora­mi konkur­su Eure­ka! był Dzi­en­nik Gaze­ta Praw­na w part­nerst­wie z Pol­phar­mą i Bankiem Pol­skim PKO. Patronat nad przed­sięwz­ię­ciem objęło Min­is­terst­wo Edukacji i Nau­ki.

FF4F – na czym pole­ga rozwiązanie:

Olej z wiesioł­ka tłoc­zony na zim­no jest jed­nym z pol­s­kich sukcesów eksportowych, a zapotrze­bowanie na świecie na ten lek/suplement diety zwięk­sza się od kilku lat, przy­czy­ni­a­jąc się do wzros­tu upraw w Polsce. Przed­miotem innowacji jest zagospo­darowanie odpad­owych wytłoków pozostałych po pro­ce­sie tłoczenia na zim­no ole­ju z nasion wiesioł­ka, do otrzy­ma­nia ekstrak­tu o znanej zawartoś­ci sub­stancji akty­wnych i potwierd­zonej bada­ni­a­mi naukowy­mi wysok­iej akty­wnoś­ci bio­log­icznej. Obszarem wyko­rzys­ta­nia ekstrak­tu jest pro­dukc­ja suple­men­tów diety i wyrobów medy­cznych wspier­a­ją­cych ter­apie prze­ci­wnowot­worowe oraz prze­ci­wwiru­sowe. Ekstrakt może być stosowany do pro­dukcji żywnoś­ci spec­jal­nego przez­naczenia (funkcjon­al­nej- FF4F) wspier­a­jącej pro­ces ter­apeu­ty­czny w chorobach wiru­sowych, nowot­worowych, meta­bol­icznych i kar­di­o­log­icznych. Ekstrakt może być dodawany do pro­dukcji przetworów nabi­ałowych, zbożowych lub cukier­niczych i owocowych. Dodatkowym innowa­cyjnym wyko­rzys­taniem odłuszc­zonych nasion/ekstraktu jest pro­dukc­ja nat­u­ral­nych kos­me­tyków (właś­ci­woś­ci antyoksy­da­cyjne, pro­tek­cyjne, prze­ci­w­starzeniowe).

Twór­cy rozwiąza­nia:

  • Kierown­ik: prof. dr hab. n. med. Lucy­na A. Woź­ni­ak,
  • dr hab. n. med. Katarzy­na Sobier­a­js­ka,
  • dr n. chem. Mał­gorza­ta Bukowiec­ka-Matu­si­ak,
  • dr n. med. Izabela Burzyńs­ka — Pędzi­wia­tr
  • dr n. biol. Woj­ciech Ciszews­ki,
  • mgr inż. Mał­gorza­ta Chmielews­ka-Kas­sas­sir

Link do artykułu:

https://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/8718911,wiesiolek-na-raka.html

Serdecznie grat­u­lu­je­my!

 

  • Opublikowano: 29 czerwca 2023
Podziel się na:
godło Polski

Uni­w­er­sytet Medy­czny w Łodzi
Ale­ja T. Koś­ciusz­ki 4
90–419 Łódź
NIP 7251843739
REGON 473073308

BIP