Aktualności

Nasi badacze wyróżnieni w konkursie Eureka! DGP – Odkrywamy Polskie Wynalazki


27 czerw­ca br. w gma­chu Dzien­ni­ka Gaze­ty Praw­nej odby­ła się pod­su­mo­wa­nie kon­kur­su Eure­ka! DGP – Odkry­wa­my Pol­skie Wyna­laz­ki. Z ponad 80 zgło­szeń z całej Pol­ski 20 uzy­ska­ło nomi­na­cję, a jed­nym z dwóch wyróż­nio­nych roz­wią­zań oka­za­ło się Func­tio­nal Food for Futu­re (FF4F) autor­stwa bada­czy Uni­wer­sy­te­tu Medycz­ne­go w Łodzi pod kie­row­nic­twem prof. Lucy­ny Woź­niak.

Tech­no­lo­gia FF4F zgło­szo­na zosta­ła do kon­kur­su przez uczel­nia­ne Cen­trum Inno­wa­cji i Trans­fe­ru Tech­no­lo­gii (CIiTT), któ­re koor­dy­nu­je pro­ces wdro­że­nia roz­wią­za­nia na rynek. Auto­rzy roz­wią­za­nia mają już na swo­im kon­cie suk­ce­sy tak­że o zasię­gu mię­dzy­na­ro­do­wym – FF4Fzostało rów­nież nagro­dzo­ne na Tar­gach Wyna­laz­czo­ści w Taj­lan­dii.

Orga­ni­za­to­ra­mi kon­kur­su Eure­ka! był Dzien­nik Gaze­ta Praw­na w part­ner­stwie z Polphar­mą i Ban­kiem Pol­skim PKO. Patro­nat nad przed­się­wzię­ciem obję­ło Mini­ster­stwo Edu­ka­cji i Nauki.

FF4F – na czym pole­ga roz­wią­za­nie:

Olej z wie­sioł­ka tło­czo­ny na zim­no jest jed­nym z pol­skich suk­ce­sów eks­por­to­wych, a zapo­trze­bo­wa­nie na świe­cie na ten lek/suplement die­ty zwięk­sza się od kil­ku lat, przy­czy­nia­jąc się do wzro­stu upraw w Pol­sce. Przed­mio­tem inno­wa­cji jest zago­spo­da­ro­wa­nie odpa­do­wych wytło­ków pozo­sta­łych po pro­ce­sie tło­cze­nia na zim­no ole­ju z nasion wie­sioł­ka, do otrzy­ma­nia eks­trak­tu o zna­nej zawar­to­ści sub­stan­cji aktyw­nych i potwier­dzo­nej bada­nia­mi nauko­wy­mi wyso­kiej aktyw­no­ści bio­lo­gicz­nej. Obsza­rem wyko­rzy­sta­nia eks­trak­tu jest pro­duk­cja suple­men­tów die­ty i wyro­bów medycz­nych wspie­ra­ją­cych tera­pie prze­ciw­no­wo­two­ro­we oraz prze­ciw­wi­ru­so­we. Eks­trakt może być sto­so­wa­ny do pro­duk­cji żyw­no­ści spe­cjal­ne­go prze­zna­cze­nia (funk­cjo­nal­nej- FF4F) wspie­ra­ją­cej pro­ces tera­peu­tycz­ny w cho­ro­bach wiru­so­wych, nowo­two­ro­wych, meta­bo­licz­nych i kar­dio­lo­gicz­nych. Eks­trakt może być doda­wa­ny do pro­duk­cji prze­two­rów nabia­ło­wych, zbo­żo­wych lub cukier­ni­czych i owo­co­wych. Dodat­ko­wym inno­wa­cyj­nym wyko­rzy­sta­niem odłusz­czo­nych nasion/ekstraktu jest pro­duk­cja natu­ral­nych kosme­ty­ków (wła­ści­wo­ści anty­ok­sy­da­cyj­ne, pro­tek­cyj­ne, prze­ciw­sta­rze­nio­we).

Twór­cy roz­wią­za­nia:

  • Kie­row­nik: prof. dr hab. n. med. Lucy­na A. Woź­niak,
  • dr hab. n. med. Kata­rzy­na Sobie­raj­ska,
  • dr n. chem. Mał­go­rza­ta Buko­wiec­ka-Matu­siak,
  • dr n. med. Iza­be­la Burzyń­ska — Pędzi­wiatr
  • dr n. biol. Woj­ciech Ciszew­ski,
  • mgr inż. Mał­go­rza­ta Chmie­lew­ska-Kas­sas­sir

Link do arty­ku­łu:

https://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/8718911,wiesiolek-na-raka.html

Ser­decz­nie gra­tu­lu­je­my!

 

  • Opublikowano: 29 czerwca 2023
Podziel się na:
  • Facebook
  • LinkedIn
godło Polski

Uni­wer­sy­tet Medycz­ny w Łodzi
Ale­ja T. Kościusz­ki 4
90–419 Łódź
NIP 7251843739
REGON 473073308

BIP