Sukces publikacyjny naukowców UMED
Z przyjemnością informujemy o kolejnym sukcesie publikacyjnym naszych naukowców. W prestiżowym czasopiśmie naukowym obejmującym zagadnienia żywienia, żywności funkcjonalnej oraz bezpieczeństwa żywności (IF 11,208, punkty MEiN 200) Critical Reviews in Food Science and Nutrition ukazał się się artykuł, którego zespół autorski współtworzą: dr hab. Waldemar Wagner (IBM PAN), dr hab. Katarzyna Sobierajska (UMED), dr hab. Łukasz Pułaski (UŁ, IBM PAN), dr hab. Anna Stasiak (UMED) oraz dr Wojciech Ciszewski (UMED).
Praca zatytułowana Whole grain metabolite 3,5‑dihydroxybenzoic acid is a beneficial nutritional molecule with the feature of a double-edged sword in human health: a critical review and dietary considerations (DOI:10.1080/10408398.2023.2203762) jest efektem współpracy naukowców Instytutu Biologii Medycznej PAN, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Publikacja dotyczy regulacji wzrostu i rozwoju nowotworów poprzez regulację selektywnego receptora mleczanowego HCAR1, a naukowcy skupiają się na roli obecnego w nieprzetworzonych ziarnach kwasu 3,5‑dihydroksybenzoesowego, agonistę receptora HCAR1, w licznych procesach fizjologicznych. Zwracają także uwagę na coraz liczniejsze doniesienia o roli kwasu 3,5‑dihydroksybenzoesowego w rozwoju nowotworów, co prowokuje dalsze pytania o znaczenie diety bogatej w nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego u pacjentów onkologicznych.
Serdecznie gratulujemy!