Aktualności

Sukces publikacyjny naukowców UMED


Z przy­jem­noś­cią infor­mu­je­my o kole­jnym sukce­sie pub­lika­cyjnym naszych naukow­ców. W prestiżowym cza­sopiśmie naukowym obe­j­mu­ją­cym zagad­nienia żywienia, żywnoś­ci funkcjon­al­nej oraz bez­pieczeńst­wa żywnoś­ci (IF 11,208, punk­ty MEiN 200) Crit­i­cal Reviews in Food Sci­ence and Nutri­tion ukazał się się artykuł, którego zespół autors­ki współt­worzą: dr hab. Walde­mar Wag­n­er (IBM PAN), dr hab. Katarzy­na Sobier­a­js­ka (UMED), dr hab. Łukasz Pułas­ki (UŁ, IBM PAN), dr hab. Anna Stasi­ak (UMED) oraz dr Woj­ciech Ciszews­ki (UMED).

Pra­ca zaty­tułowana Whole grain metabo­lite 3,5‑dihydroxybenzoic acid is a ben­e­fi­cial nutri­tion­al mol­e­cule with the fea­ture of a dou­ble-edged sword in human health: a crit­i­cal review and dietary con­sid­er­a­tions (DOI:10.1080/10408398.2023.2203762) jest efek­tem współpra­cy naukow­ców Insty­tu­tu Biologii Medy­cznej PAN, Uni­w­er­syte­tu Łódzkiego oraz Uni­w­er­syte­tu Medy­cznego w Łodzi. Pub­likac­ja doty­czy reg­u­lacji wzros­tu i roz­wo­ju nowot­worów poprzez reg­u­lację selek­ty­wnego recep­to­ra mleczanowego HCAR1, a naukow­cy sku­pi­a­ją się na roli obec­nego w nieprzetwor­zonych ziar­nach kwa­su 3,5‑dihydroksybenzoesowego, ago­nistę recep­to­ra HCAR1, w licznych proce­sach fizjo­log­icznych. Zwraca­ją także uwagę na coraz liczniejsze doniesienia o roli kwa­su 3,5‑dihydroksybenzoesowego w roz­wo­ju nowot­worów, co prowoku­je dal­sze pyta­nia o znacze­nie diety bogatej w nieprzetwor­zone pro­duk­ty pochodzenia roślin­nego u pac­jen­tów onko­log­icznych.

Serdecznie grat­u­lu­je­my!

  • Opublikowano: 23 maja 2023
Podziel się na:
godło Polski

Uni­w­er­sytet Medy­czny w Łodzi
Ale­ja T. Koś­ciusz­ki 4
90–419 Łódź
NIP 7251843739
REGON 473073308

BIP