Aktualności

Sukces publikacyjny naukowców UMED


Z przy­jem­no­ścią infor­mu­je­my o kolej­nym suk­ce­sie publi­ka­cyj­nym naszych naukow­ców. W pre­sti­żo­wym cza­so­pi­śmie nauko­wym obej­mu­ją­cym zagad­nie­nia żywie­nia, żyw­no­ści funk­cjo­nal­nej oraz bez­pie­czeń­stwa żyw­no­ści (IF 11,208, punk­ty MEiN 200) Cri­ti­cal Reviews in Food Scien­ce and Nutri­tion uka­zał się się arty­kuł, któ­re­go zespół autor­ski współ­two­rzą: dr hab. Wal­de­mar Wagner (IBM PAN), dr hab. Kata­rzy­na Sobie­raj­ska (UMED), dr hab. Łukasz Puła­ski (UŁ, IBM PAN), dr hab. Anna Sta­siak (UMED) oraz dr Woj­ciech Ciszew­ski (UMED).

Pra­ca zaty­tu­ło­wa­na Who­le gra­in meta­bo­li­te 3,5‑dihydroxybenzoic acid is a bene­fi­cial nutri­tio­nal mole­cu­le with the featu­re of a double-edged sword in human health: a cri­ti­cal review and die­ta­ry con­si­de­ra­tions (DOI:10.1080/10408398.2023.2203762) jest efek­tem współ­pra­cy naukow­ców Insty­tu­tu Bio­lo­gii Medycz­nej PAN, Uni­wer­sy­te­tu Łódz­kie­go oraz Uni­wer­sy­te­tu Medycz­ne­go w Łodzi. Publi­ka­cja doty­czy regu­la­cji wzro­stu i roz­wo­ju nowo­two­rów poprzez regu­la­cję selek­tyw­ne­go recep­to­ra mle­cza­no­we­go HCAR1, a naukow­cy sku­pia­ją się na roli obec­ne­go w nie­prze­two­rzo­nych ziar­nach kwa­su 3,5‑dihydroksybenzoesowego, ago­ni­stę recep­to­ra HCAR1, w licz­nych pro­ce­sach fizjo­lo­gicz­nych. Zwra­ca­ją tak­że uwa­gę na coraz licz­niej­sze donie­sie­nia o roli kwa­su 3,5‑dihydroksybenzoesowego w roz­wo­ju nowo­two­rów, co pro­wo­ku­je dal­sze pyta­nia o zna­cze­nie die­ty boga­tej w nie­prze­two­rzo­ne pro­duk­ty pocho­dze­nia roślin­ne­go u pacjen­tów onko­lo­gicz­nych.

Ser­decz­nie gra­tu­lu­je­my!

  • Opublikowano: 23 maja 2023
Podziel się na:
  • Facebook
  • LinkedIn
godło Polski

Uni­wer­sy­tet Medycz­ny w Łodzi
Ale­ja T. Kościusz­ki 4
90–419 Łódź
NIP 7251843739
REGON 473073308

BIP