Inwestycje

Remont generalny Domu Studenta nr 4

Szczegóły inwestycji

Nazwa inwestycji: Remont generalny Domu Studenta nr 4
Okres realizacji projektu: listopad 2013 – marzec 2015
Kierownik projektu: Tomasz Jasiński
Inspektor nadzorujący projekt: Łukasz Dudek

Budżet projektu: 9.813 tys. zł
Źródła finansowania projektu:
– wkład własny: 9.589 tys. zł
– PFRON: 224 tys. zł

Opis projektu:

1) Lokalizacja projektu: Łódź, pl. Hallera 1

2) Powierzchnia projektu: 3.212 m²

3) Cel projektu:

Dostosowanie obiektu do obowiązujących przepisów technicznych i budowlanych, szczególnie w zakresie przepisów p.poż. Utworzenie nowych stref do nauki i spędzania wolnego czasu studentów. Dostosowanie budynku dla osób niepełnosprawnych. Utworzenie pokoi o podwyższonym standardzie.

4) Zakres projektu:

Łącznie w DS-4 znajdują się 122 pokoje (196 miejsc), w tym:
– pokoje jednoosobowe – 42
– pokoje jednoosobowe o podwyższonym standardzie (aneks kuchenny, łazienka, TV) – 3
– pokoje dwuosobowe – 74
– pokoje jednoosobowe dla osób niepełnosprawnych – 2
– pokoje jednoosobowe hotelowe – 1

  • Podstawowe parametry techniczne budynku:
    – Ilość kondygnacji naziemnych – 8
    – Ilość kondygnacji podziemnych – 1
    – Powierzchnia zabudowy – 478 m²
    – Na powtarzalnych kondygnacjach zaprojektowano zespoły trzech pokoi, dwa pokoje jednoosobowe plus jeden dwuosobowy. Każdy zespół jest wyposażony w węzeł higieniczno-sanitarny oraz przestrzeń socjalno-bytową i lodówkę.
    – Na parterze oprócz pokoi jednoosobowych o podwyższonym standardzie, znajdują się pokoje z dodatkową strefą dzienną, wspólną kuchnią oraz pokojem do wspólnej nauki.
    – W piwnicy budynku jest miejsce wydzielone do spotkań, a także pomieszczenie przewidziane do celów rekreacyjnych. Ponadto znajdują się pralnia, pomieszczenia na rowery oraz pomieszczenia magazynowo-pomocnicze.
    – Budynek został przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Udogodnienia i dostępność umożliwiają m.in.: zewnętrzna pochylnia, przebudowany szyb windy, a także węzeł higieniczno-sanitarny.
  • Ponadto zakres projektu obejmował:
    – dostosowanie obiektu do obecnych wymagań technicznych oraz obowiązujących przepisów pożarowych,
    – wymianę tynków i posadzek w obiekcie,
    – montaż nowego wyposażenia sanitarnego, oświetleniowego i elektrycznego,
    – montaż nowej instalacji teletechnicznej, systemu BMS, systemu kontroli dostępu, wentylacji mechanicznej, instalacji wykrywania i sygnalizowania pożaru,
    – stworzenie stref relaksu, w skład których wchodzą: pokoje cichej nauki, świetlica, siłownia,
    – wytworzenie nowych modułów funkcjonalnych mieszkań wraz z aneksami kuchennymi,
    – zainstalowanie wokół budynku monitoringu wizyjnego, w celu zapewnienia jak najwyższego poziomu bezpieczeństwa,
    – dostosowanie obiektu dla osób niepełnosprawnych (wykonanie zewnętrznej pochylni, przebudowanie szybów windowych wraz z montażem nowych dźwigów osobowych spełniających normy),
    – renowacja elewacji wraz z montażem instalacji graficznych DS4,
    – umeblowanie kompletne budynku,
    – montaż rolet okiennych.

 Zapraszamy na Wirtualny Spacer po obiekcie:

1

Po zakończeniu inwestycji:

 

W trakcie inwestycji:

 

Przed rozpoczęciem inwestycji:

Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Al. Kościuszki 4
90-419 Łódź
NIP 725 18 43 739
REGON 473 073 308

Znajdź nas!